kontakt - novalja.infokontakt Home - Novalja.infohome
Privatni smještaj › 
 
HrvatskiEnglish
Novalja - novosti - aktualnoNovalja danas

Možemo vam ponuditi
smještaj u više od 280
privatnih apartmana
i soba na otoku Pagu.


Vi samo ispunite kontakt
obrazac
a iznajmljivači
će vam poslati svoje
ponude.

Paški trokut  Paški trokut

Paški trokut

                Samo koji kilometar od Novalje, na vrhu Velo tusto čelo, nalazi se prirodni fenomen, megalitski otisak u kamenu poznat kao "Paški trokut". Trokut je istokračan, veličine 32x32x22 metara i ima oblik otiska glačala. Posjet ovom lokalitetu zahtijeva malo spretnosti u hodanju po kamenjaru jer utabane staze nema. Iako fenomen nije do kraja rasvijetljen i istražen, njegov nastanak neki povezuju s pojavom NLO-a nad cijelim paškim područjem u prošlim vremenima.


Nastanak Paškog trokuta po teoriji Stjepana Zvonarića

Objašnjenju nastanka Paškog trokuta u prilog ide usporedba trokutastih temelja nastambi Lepenaca u Đerdapskoj klisuri iz doba mezolitika prije oko 9000 godina. Trokutasti temelji od samo 30 stupnjeva pokazali su se preuski te su s vremenom građeni udvostručene širine-60 Pag trianglestupnjeva, pa i takve nastambe su bile pretijesne za duže obiteljsko stanovanje i vrlo komplicirane za izgradnju. Ipak, Lepenci su, poslije svakog razaranja poplavom Dunava, uporno ponavljali staru pogrešku tisućama godina, podižući tako arheološki "hram sa sedam terasa". Razvili su kult trokuta pa su i povlaštene Lepence pokapali u obliku trokuta. Razlog je morao biti silno važan i strogo poštovan. Zagonetka kulture Lepenaca prepoznatljiva je na ornamentici urezanoj na krupnim valuticama iz Dunava koja podsjeća na isto tako zagonetnu kulturu Maja. Obje kulture odišu simbolikom svemira. Jedinstveni slučaj u arheologiji kao i jedinstvena pojava Paškog trokuta nalaže zaključak da su i Lepenci morali vidjeti trokutaste letjelice kao i lovci na otoku Pagu. Gradeći takve nastambe, zacijelo su lepenci vjerovali da će i oni u trokutima dosegnuti zvijezde.

NLO pojave nad Pagom  NLO pojave nad Pagom

NLO pojave nad PagomOsim misterioznog paškog trokuta na otoku Pagu se sve češće pojavljuju i neobjašnjive NLO pojave. Iako nas kronološki iskazi svjedoka o neobičnim pojavama NLO-a vraćaju još u davne šezdesete, posljednjih nekoliko godina učestalost neobičnih pojava na otoku Pagu je sve veća. Iz iskaza svjedoka prva ozbiljnija (zabilježena) pojava dogodila se šezdesetih godina kada je tijekom poslijepodneva sjeveroistočno od samog grada Paga viđen svjetleći leteći objekt, trokutastog oblika, koji je isijavao čudnu svjetlost. Ovom događaju svjedočilo je tridesetak mještana grada Paga, a postoji i policijski zapisnik tog događaja. Neobične leteće pojave u više su slučajeva bile iskaz anonimnih očevidaca koji nisu htjeli medijsku pozornost najviše iz razloga da ne budu ismijani. Takvih slučajeva je mnogo a sve pojave događale su se na području otoka Paga. U prosincu 1997. godine pojava neobičnog svjetla primijećena je iznad južnog djela otoka, pojavu su prvi primijetili otočki policajci, zatim su je u nekoliko narednih dana promatrali mještani Dinjške, okolice Zadra, Karlobaga i drugi. O ovom događaju puno se izvještavalo u dnevnom tisku a najznačajnije izvatke možete naći na ovoj stranici. Događaj od 20. travnja 1999. godine oko 17 sati, prema očevicima svjedoči o novoj pojavi neobične svjetlosti okruglog oblika s repom na području sjeverozapadnog djela grada Paga.


 
Copyright © Novalja.info
Oblikovanje i izrada - DizajnStudio.com