kontakt - novalja.infokontakt Home - Novalja.infohome
Privatni smještaj › 
 
HrvatskiEnglish
Novalja - novosti - aktualnoNovalja danas

Možemo vam ponuditi
smještaj u više od 280
privatnih apartmana
i soba na otoku Pagu.


Vi samo ispunite kontakt
obrazac
a iznajmljivači
će vam poslati svoje
ponude.


Otkriće amfora

               Svekoliku hrvatsku javnost ugodno je iznenadilo otkriće ostataka potonuloga trgovačkog broda s teretom amfora iz I. stoljeća prije Krista uz istočnu obalu otoka Paga, u Podvelebitskom kanalu, u uvali Vlaškoj Maloj. Na postojanje nalazišta upozorio je u proljeće 2004. godine gospodin Dražen Peranić iz Stare Novalje, dožupan Ličko-senjske županije, koji je na morskom dnu otkrio skupinu od oko stotinu amfora i dvije olovne prečke antičkih sidara.

Stručnim uviđajem ustanovljeno je da amfore pripadaju tzv. tipu Lamboglia 2, korištenom poglavito za prijevoz vina, kojim je obilježena proizvodnja amfora od polovice II. do kraja I. st. pr. Kr. Te su amfore bile ponajprije namijenjene jadranskom tržištu, a potom i tržištu istočnoga Sredozemlja. Proizvodnja im je dokazana duž zapadne obale Jadrana, a postoje pretpostavke o njihovoj proizvodnji i na istočnoj obali. Na obodu jedne od amfora primijećen je žig TIMO, kojime je proizvođač periodički označavao serije proizvedenih predmeta.

Uz teret amfora i spomenute ostatke dvaju sidara, na nalazištu su otkriveni i drugi predmeti koji su pripadali opremi potonuloga broda. Tako su na pijesku uz glavnu koncentraciju amfora pronađene četiri keramičke posude, a među amforama je uočen donji dio kamenoga žrvnja za žitarice. Svi ovi predmeti činili su sastavni dio brodske kuhinje. Prilikom zaštitnog arheološkog iskopavanja na rubnim dijelovima nalazišta otkriven je i olovni uteg korišten kao dubinomjer.

Grad Novalja spemno je dočekao novo i zanimljivo podmorsko arheološko otkriće te, uz stručnu i financijsku pomoć Ministarstva kulture Republike Hrvatske, tijekom svibnja 2004. godine organizirao pravnu i fizičku zaštitu nalazišta. Ono je danas zaštićeno željeznim kavezom dimenzija 10 x 12 m, visine 2-4 m, u koji je istraživačima moguće ući kroz otvor izveden na njegovoj gornjoj površini. Nalazište je time postalo dostupno svim zainteresiranim podmorskim posjetiteljima, a za one koji nisu u mogućnosti zaroniti i pogledati ga izbliza u pripremi je njegova muzejska prezentacija fotografijama, video-snimakama i izvađenim nalazima.

Tekst preuzet sa web stranica Turističke zajednice Grada Novalje


 
Copyright © Novalja.info
Oblikovanje i izrada - DizajnStudio.com