kontakt - novalja.infokontakt Home - Novalja.infohome
Privatni smještaj › 
 
HrvatskiEnglish
Novalja - novosti - aktualnoNovalja danas

Možemo vam ponuditi
smještaj u više od 280
privatnih apartmana
i soba na otoku Pagu.


Vi samo ispunite kontakt
obrazac
a iznajmljivači
će vam poslati svoje
ponude.

Arheološka zbirka Stomorica  Arheološka zbirka "Stomorica"

... sadrži mnogo arheološke građe kao i nekoliko komada prahistorijskog nakita. Tu su dvije lučne fibule s dva gumba na luku, lučna fibula, igla s kuglastom i čavlastom glavicom i jedna vrlo lijepa višeglava igla. Poseban je naglasak na nalazu fibule s listastim lukom s geometrijskim ornamentom na zaobljenom luku, jer je taj tip fibule relativno rijedak na liburnskom terenu. Fibula s jantarom, za razliku, tipičan je oblik nakita željeznog doba Liburnije. Narukvice s presjekom dvoslivnog krova i otvorene narukvice C presjeka uobičajeni su nalazi, pogotovo na kvarnerskim otocima. Još bolju povezanost s područjem Kvarnera, pogotovo s Krkom pokazuje nalaz male narebrene manšetaste narukvice koja je gotovo identična s tri primjerka tog nakita iz Šule na Krku.

Gradski muzej i antički vodovod  Gradski muzej i antički vodovod

Gradski muzej u Novalji jedno od najzanimljivijih kulturnih ustanova, ponajviše što se u unutar te zgrade nalazi ulaz u podzemni vodovod iz antičkog doba izgrađen još u prvom stoljeću prije Krista. Naime, podzemni vodovod u cijelosti je isklesan ljudskom rukom u kamenu, u dužini od 1042 metra, a prosječna širina mu je oko 60 cm. Vodovod ima 9 nadzemnih otvora tzv. »odiha«, a najviši otvor nalazi se na visini od 44 metara. Danas je taj antički vodovod jedna od velikih turističkih atrakcija, budući da ga posjetitelji muzeja mogu razgledavati u dužini od oko 150 metara. Inače, na njegovoj daljnjoj revitalizaciji i uređenju stalno se radi kako bi gostima bio dostupan za razgledavanje u što većoj dužini.
Važno je reći da posjetitelji muzeja svaki dan mogu pogledati zanimljivu izložbu fotografija više od dvije tisuće godina starog nalazišta amfora što se nalazi na dubini od oko 27 metara u uvali Vlaška mala, nedaleko od trajektne luke Žigljen. Važno je reći da je novaljski muzej izuzetno zanimljiv za razgledavanje ponajviše što se u njemu nalaze ostaci iz doba antike, kao i niz zanimljivosti iz svijeta ufologije.


 
Copyright © Novalja.info
Oblikovanje i izrada - DizajnStudio.com